Welkom op de site van Studievereniging Hygieia!

Studievereniging Hygieia is een vereniging van de faculteit Diergeneeskunde die zich richt op het ondersteunen van studenten in hun kennis- en competentieontwikkeling op het gebied van One Health: de multidisciplinaire samenwerking in zorg voor mens, dier en milieu. We organiseren diverse lezingen, activiteiten en cursussen en staan altijd open voor samenwerkingen!

Artikel ‘Bezet, blokkeer! Dit dierenleed pikken wij niet meer!’

Ongeveer een maand geleden is er een gloednieuwe editie van ons magazine ‘Mens & Dier’ verschenen. Hierin staat onder andere een artikel van Lisa Buren over protesten rondom dierenwelzijn. Wil jij meer weten over het ontstaan van protestgroepen en de rol van de dierenarts hierbij? Lees dan dit interessante artikel.

Steun Hygieia gratis met Sponsorkliks!

Moet jij nog last-minute Sinterklaascadeautjes kopen? Of ben je alvast lekker op tijd voor de Kerst? En wil je onze vereniging gratis een handje helpen? Bestel dan jouw cadeaus voor de feestdagen via onze Sponsorkliks! Wij krijgen dan commissie over wat jij besteld hebt, zonder dat het jou iets extra’s kost! Winkels die meedoen zijn onder andere Bol.com, Thuisbezorgd, Booking, MediaMarkt en nog veel meer. Lees hieronder hoe het werkt!

  1. Download de Sponsorkliks-extensie in de Chrome web store: https://chromewebstore.google.com/detail/sponsorkliks/ibddmcijlhljfdinapegnidiodopoadi?hl=nl
  2. Klik op het icoontje voor extensies rechtsboven in Chrome en klik op het Sponsorkliks-logo
  3. Vind “Studievereniging Hygieia” in de zoekbalk
  4. Klik op “Bevestig”
  5. Veel shop-plezier!

Lukt het niet? Hier kun je een filmpje met uitleg bekijken.

Wat als ik geen Chrome heb? Niet getreurd! Je kunt nog steeds Sponsorkliks gebruiken.

  1. Voordat je iets wilt bestellen, ga je naar: https://www.sponsorkliks.com/products/shops.php?club=11119&cn=nl&ln=nl
  2. Klik op de winkel waar je iets wil bestellen
  3. Veel shop-plezier!

Wenskaartenactie Vrienden Diergeneeskunde

Wat is er leuker dan een handgeschreven kaartje in de bus? In dit kaartenpakket vind je voor ieder moment een leuke kaart!

Elk jaar hebben we bij Hygieia een actie om een project van Vrienden Diergeneeskunde te steunen. Dit jaar is gekozen voor het belangrijke project: “Dierenmishandeling geen kans”
De actie bestaat dit jaar uit de verkoop van zelfontworpen wenskaarten. Een pakket bestaat uit 6 wenskaarten met enveloppen en kost €4,50. De volledige opbrengst gaat naar Vrienden Diergeneeskunde. De kaarten zijn voor de kerstvakantie op te halen bij Hygieia. Bestellen kan via de volgende link: https://forms.gle/B5QsjRmWhgTfyGkJ6

Prijs: €4,50 (alle opbrengst gaat naar het goede doel!)
Bestellen is mogelijk t/m 11 december
Voor vragen mail naar: activiteiten.hygieia@gmail.com

Artikel De rol van de dierenarts in de Europese politiek

Als dierenarts is het jouw verantwoordelijkheid belangen af te wegen in diergezondheid, dierenwelzijn, milieu en volksgezondheid. Maar wanneer hier ook politieke besluiten bij komen kijken, wordt dit nog veel ingewikkelder. Nu zijn er ook dierenartsen die juist hier hun werk van maken – het beantwoorden van maatschappelijke vragen en vertegenwoordigen van dierenartsen in politieke vraagstukken. Maar hoe werkt dit nu eigenlijk? In dit artikel vertelt Lisa Buren je daar wat meer over.

Artikel Euthanasie van dieren met gedragsproblemen

Bijtincidenten met honden zijn regelmatig in het nieuws maar wat gebeurt er eigenlijk nadat een hond iemand bijt? En wat betekent dat voor mens en dier? Dat lees je in dit artikel van Lisanne. Ze neemt ons mee in het protocol ‘gevaarlijke hond’, de verschillende gedragstesten en het plan voor de toekomst. Benieuwd naar het artikel? Je kan het hieronder downloaden.

Zoobiquitycongres 2023

Het is bijna zover! De inschrijvingen voor het Zoobiquitycongres van 2023 gaan bijna open! Vanaf maandagmiddag 24 juli zijn de inschrijvingen voor dierenartsen geopend, u kunt zich vanaf dan inschrijven via deze link.

Ook de inschrijvingen voor studenten gaan maandag open. Let op: er zijn beperkte studentplekken beschikbaar dus u kunt op de reservelijst geplaatst worden.

Voor vragen zijn wij bereikbaar via zoobiquitycommissie@gmail.com. We hopen jullie allemaal te zien op 21 september!

Artikel Zeker van je zaak: wel of niet je huisdier verzekeren?

In april is alweer de nieuwe editie van ons magazine Mens & Dier uitgekomen. Heb jij het artikel van Josephine Schipper al gelezen over het wel of niet verzekeren van je huisdier? Bij het lezen van dit artikel kom je meer te weten over de kosten, risico’s en kleine lettertjes. En hoe staat verzekeren van je huisdier in verband met het dierenwelzijn? Je leest het hier!

Artikel Interview met Lonneke IJsseldijk


In het vorige magazine is er een interview verschenen met Lonneke IJsseldijk. Lonneke IJsseldijk is werkzaam bij de afdeling pathologie en is daar projectmanager van het zeezoogdier onderzoek. In november 2021 is zij gepromoveerd en sinds 2022 is zij ook aangesteld als universitair docent. In het interview vertelt ze onder andere hoe ze betrokken is geraakt bij het zeezoogdier onderzoek en hoe het onderzoek naar bruinvissen verloopt. En wat heeft vlekziekte die voorkomt bij varkens te maken met de bruinvissen? Je leest het allemaal in dit artikel!