Boukeline Kappelhoff

Mijn naam is Boukeline Kappelhoff, toezichthoudend dierenarts bij de NVWA en gedetacheerd aan de universiteit bij het IRAS. Dit om studenten te informeren over slachten, toezicht, hygiëne, risico’s en noodslacht.

Oorspronkelijk ben ik herkauwers dierenarts en ben ik afgestudeerd in Gent, België. In 2010 ontving ik mijn diploma en ging aan het werk, bij de KDS (dus als keurmeester in het slachthuis). Waarom deed ik dit? Ik wilde snel geld verdienen om te vertrekken naar Egypte, hier heb ik gewerkt met paarden en ezels.

Na mijn tijd in Egypte ben ik na waarnemingen aan de slag gegaan als allround dierenarts, 2 dagen binnen en 2 dagen buiten plus heel veel diensten. Spannende tijden als je in het begin overal alleen voor staat. Ik vond het contact met de veehouders het allerleukste van mijn werk. Helaas was mijn inwerking niet optimaal en haalde ik voor het bedrijf niet genoeg omzet. Mijn contract werd niet verlengd en ik ben gaan werken bij QLIP, een organisatie die in opdracht van bijvoorbeeld Friesland Campina controles uitoefent op melkvee bedrijven. Ik zag 5 bedrijven per dag maar de veehouders zaten niet op deze controles te wachten. Het vele autorijden in m’n uppie stond me tegen en ik solliciteerde bij de NVWA. Daar zit ik nu al 9 jaar. Ik hou toezicht op slachterijen, in elke vorm. Denk aan mega bedrijven waar 10.000 varkens per dag worden geslacht of een zelf slachtende slager waar op ambachtelijke wijze 10 varkens per week worden geslacht. Ik hou van de variëteit van het werk en de mensen die je ontmoet. Wat ik heel belangrijk vind in mijn werk is het dierwelzijn, daar ben ik vrij fel op. Ook boeit de maatschappelijke rol die de NVWA vervult in het dagelijks leven me. Het is soms verbazingwekkend waar we allemaal mee te maken krijgen.

Naast deze werkzaamheden geef ik les aan alle nieuwe dierenartsen die bij de NVWA komen over het bedwelmen en doden van dieren. Ook ben ik dierziektendeskundige voor het NVIC, denk hierbij aan bezoeken aan bedrijven in het kader van bijvoorbeeld vogelgriep en varkenspest. Op dit moment ben ik aan de faculteit verbonden voor drie jaar. Hierna keer ik terug naar de NVWA en wil ik me meer verdiepen in de levend vee kant. Er is nog genoeg te ontdekken in deze wondere wereld van toezicht, handel, tegenstrijdige belangen en dierwelzijn.